
Skattlegging av rabatter – reglene er enklere enn man tror
Etter innføring av nytt regelverk i 2019, som førte til økt rapporteringsplikt på rabatter, har det vært mange som har hatt spørsmål til hvordan de nye reglene fungerer.
Under har vi svart på noen av de viktigste misforståelsene og spørsmålene.
Spørsmål 1: Hva slags rabatt er skattepliktig?
Det som skal rapporteres inn er kun:
- rabatt gitt fra en forretningsforbindelse, og
- den delen som er utover det som er «allment tilgjengelig».
Hva betyr så dette?
Rabatt gitt fra en forretningsforbindelse er det eneste som skal rapporteres inn
Vi hører av og til om virksomheter som tror at det nå er skatt på flere rabatter enn det som er tilfelle. Saken er at mens det tidligere var skatt på alle rabatter ansatte fikk hos tredjeparter, er det nå bare dersom tredjeparten er en forretningsforbindelse at det skal trekkes skatt og betales arbeidsgiveravgift.
Det betyr for eksempel at de ansattes rabatt på treningssenteret bare er skattepliktig dersom rabattavtalen har kommet i stand fordi virksomheten kjøper eller selger varer og tjenester av treningssenteret, gir andre motytelser tilbake eller på annen måte har medvirket til inngåelsen av rabatten.
Nabolagsrabatter og rabatter som arbeidsgiver bare videreformidler til de ansatte er ikke trekkpliktig.
Da har vi altså avklart: Er det rabatt som er tilgjengelig fra 3. part uten at firmaet har en forretningsforbindelse skal det ikke skattlegges. For svært mange firmaer vil derfor rabattavtalene de har ikke omfattes av det nye regelverket.
Spørsmål 2: Hvordan gjør man det dersom det er rabatt som skal rapporteres inn?
- Dersom det er rabatt fra en forretningsforbindelse, eller bedriften selv (egne produkter og tjenester), skal denne rapporteres, men det er kun rabatt utover det som er allment tilgjengelig er skattepliktig
Under hva som er «allment tilgjengelig» gjelder alt som finnes av rabatter som folk flest kan ta del i, inkludert f.eks. Trumf, CircleK, Huseiernes Landsforening, OBOS eller DNT. Det betyr f.eks. om man får 15% rabatt på Operabilletter, og man får de samme 15% i rabatt om man er medlem i OBOS, er det ingen skatt på denne rabatten.
Skal bedrifter kommunisere ut ansattgoder til sine ansatte som kommer fra deres egne produkter og tjenester, eller forretningspartnere bør de derfor sjekke ut dette før de gjøres tilgjengelig. Er rabattene fra forretningspartnere bedre enn det som er «allment tilgjengelig», skal det legges til rette for at de ansatte rapporterer inn bruk av rabattene. Her anbefaler vi også bedriftene selv å lage underlag som bekrefter om rabatten er allment tilgjengelig eller ikke. Om den ikke er det bør informasjon om regelverk og mulighet for rapportering gjøres enkelt tilgjengelig via en informasjonsside og f.eks. et skjema.
Merk videre at det er prisen på den relevante tjenesten eller produktet i privatmarkedet (ikke bedriftsmarkedet) som er den relevante sammenligningen for hva som er allment tilgjengelig.
- Trekk fra minimumsbeløp for gaver
De ansatte kan få inntil 10.000 kroner i enten gaver eller i form av ansattrabatter fra forretningspartnere eller firmaet sine egne produkter og tjenester, utover det som er «allment tilgjengelig» skattefritt.
- Rabatter til slekt og venner
Dersom virksomheten gir rabatter til slekt og venner av den ansatte, går dette på «kvoten» til den ansatte på 10 000 kroner i året. Mange synes det er urimelig at den ansatte skal skattlegges selv om det er familiemedlemmet selv som går i butikken og handler til redusert pris. Her er det imidlertid slik at dersom rabatten gis fordi et familiemedlem eller en venn er ansatt i virksomheten, så er det den ansatte som er trekkpliktig for rabatter over 10 000 kroner i året.